Medische informatie

Bij medische info denken we onmiddellijk aan blessures. Er zijn heel wat aandachtspunten om die te voorkomen, maar ook om ze te behandelen of de interventie van een arts te bespoedigen.

En dan zijn er ook nog de afspraken met een medisch tintje. Zo kan er een afwijking van leeftijdscategorie gevraagd worden. Vlaamse clubs moeten zich dan weer houden aan het Legionella-besluit. En uiteraard moet doping geweerd worden uit de sport.

Inlichtingen over voeding en hydratatie van de spelers

Gelieve hier en ter informatie de aanbevelingen van de Medische Commissie te willen vinden in verband met de voeding en hydratatie van de sportlui.


Medische check-up voorafgaande competitie / Plotse dood

Gelieve hieronder de link te willen vinden met de FIFA-website in verband met deze problematiek.

http://www.fifa.com/aboutfifa/footballdevelopment/medical/playershealth/risks/heart.html

Hier vindt u de medische vragenlijst desbetreffend.

Het gaat om een verplichte voorwaarde om aan FIFA-competities deel te nemen.


EHBO-doos

Om blessures snel te verzorgen, is een goede EHBO-doos onontbeerlijk. Volgens het Bondsreglement moet de scheidsrechter de verbanddoos dan ook voor aanvang van de wedstrijd checken. Zorg dus dat je EHBO-doos te allen tijde voldoet aan de gevraagde inhoud.


Medisch contactpunt

Bij ernstige blessures is het belangrijk dat er snel gereageerd wordt. Om geen kostbare tijd te verspelen in de zoektocht naar de gegevens van de dokter of een ziekenhuis in de buurt, vraagt de Medische commissie aan de clubs om die informatie duidelijk te noteren. De fiche met het zogenaamde medische contactpunt van de club kan bij blessures dan snel geraadpleegd worden.

 

Anti Doping


Gebitsbeschermer

In teamsporten zoals rugby en hockey is een gebitsbeschermer ingeburgerd. Maar ook in het voetbal is een gebitsbeschermer nuttig bij jeugdspelers. Daarom wil de Medische commissie hier even de aandacht vestigen op het belang hiervoor bij jongens en meisjes en even herinneren dat zo’n gebitsbeschermer wel degelijk toegelaten is.


FIFA 11+

De wereldvoetbalorganisatie FIFA heeft samen met internationale experts een preventieprogramma voor blessures uitgewerkt. Het programma kreeg de naam 11+ van het Medical Assessment and Research Centre van de FIFA (F-MARC). Heel wat blessures kunnen immers vermeden worden door een goede voorbereiding. Hoe je zo’n voorbereiding moet aanpakken, staat uitgelegd in FIFA 11+.