Voetbalclubs die kwetsbare mensen opnemen in de club, de buurt betrekken en/of een veilige, gezellige sfeer rondom het voetbal bevorderen. Veel voetbalclubs spannen zich in om de sfeer op en rond het veld positief en veilig te houden, of om mensen die leven in moeilijke situaties te laten deelnemen. Het Fonds Jo Vanhecke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt projecten die de sociale cohesie via het voetbal versterken en de veiligheid verhogen. Dit jaar selecteerde het Fonds 8 projecten die een financiële steun krijgen van 3.000 tot 7.500 euro. Het gaat om vijf initiatieven in Vlaanderen en drie in Wallonië. Samen krijgen zij in totaal 42.000 euro.

  • Club Brugge zet de straatvoetbalcompetitie Community Champions op met 12 teams uit Brugse wijken, met een focus op kansarme wijken. 
  • Verderop in West-Vlaanderen zet SV Zulte Waregem in op drugsvrije tribunes en werkt het samen met stad en scholen aan een drugsvrije omgeving voor jongeren. 
  • In Gent trekken community coaches van KAA Gent in de buurt Nieuw Gent-Steenakker naast de Ghelamco Arene allerlei initiatieven rond sociale cohesie van en voor de buurt, met projecten voor kleuters tot senioren. 
  • OHLeuven voorziet Nederlandse lessen én loopbaanbegeleiding voor het door hen opgerichte team met erkende en niet-erkende vluchtelingen, die trainen en wedstrijden spelen in de reguliere competitie. 
  • En in Lier zet K.Lyra-Lierse na de fusie van beide clubs in op een verregaande supportersparticipatie (inhoudelijk en logistiek) als hefboom voor veiligheid in het stadion.
  • Aan Franstalige kant steunt het Fonds projecten van Royal Olympic Club Charleroi, die een huiswerkklas organiseert en ateliers voor ouders rond het gedrag langs de zijlijn.
  • Association des Clubs Francophones de Football die via een Challenge van de gewezen Rode Duivel Mbo Mpenza inzetten op de integratie via de sport.
  • Royal Aywaille Football Club waar jonge vluchtelingen, asielzoekers en andere sociaal kwetsbare kinderen opgenomen worden in de club. In de bijlage bij dit bericht vindt u meer toelichting over de acht projecten, en contactgegevens.