Onze Futsal A bereiden zich voor op de start van hun kwalificatiecampagne voor het EK 2018: een vierlandentornooi in april in Oekraïne (lees meer). Intussen wordt ook aan de basis niet stilgezeten. Zo vinden tijdens deze Kerstvakantie nationale detectiedagen plaats.

Bob Browaeys (foto), Senior Manager Youth Development, verduidelijkt: “De nationale detectie maakt uit van het masterplan van het departement Futsal, voor de periode 2017-2020. Daarbij wordt Futsal ruim benaderd, als jeugdsport, maar ook op topsportniveau.”

Bob Browaeys

“Vanuit de KBVB willen we Futsal promoten als spectaculaire sport, waarbij we ook de link leggen met veldvoetbal. Het sluit nauw aan bij 5-tegen-5, de spelvorm die ook in onze opleidingsvisie centraal staat. Futsal is zowel voetbaltechnisch als tactisch van het hoogste niveau en elk kind moet de kans krijgen om zowel op het veld als in de zaal te voetballen.”

De meest recente EK-deelname van de Futsal A dateert van het EK 2014 in eigen land, waarvoor de Futsalduivels rechstreeks geplaatst waren. “Op middellange termijn willen we graag opnieuw deelnemen aan EK’s en WK’s. Daarom werken we door middel van deze talentdetectie ook aan de toekomst.”

In de herfst vond een eerste detectie plaats, in Maasmechelen, Antwerpen, Vilvoorde, Luik, Zwijnaarde en La Louvière. Een 250-tal jongeren tekenden present. De meest talentvolle spelers komen op 27 december (1998-1999) en 4 januari (2000-2002) een tweede keer in actie op de nationale detectie in Vilvoorde.

“In functie van de Youth Olympics 2018 in Argentinië, waar Futsal op de agenda staat, willen we toewerken naar een nationale ploeg U17-U19. Het zijn deze jongens die op termijn zullen deel uitmaken van ons Futsal A-elftal. Bondscoach Luca Cragnaz wordt dan ook nauw betrokken bij het detectieverhaal. Daarnaast vervolledigen Guy Beckers en Karim Bachar en Edward Bzdak de scoutingsstaf”, aldus Browaeys.

Programma:

  • Dinsdag 27 december (15u-19u), EVC Vilvoorde : °1999-°1998
  • Woensdag 4 januari (9u-12u), EVC Vilvoorde : °2000
  • Woensdag 4 januari (12u-15u), EVC Vilvoorde : °2001-°2002

Selectie:

Raadpleeg hier de selectie