Fans van de Rode Duivels kunnen op herdenkingsmunten.be een muntstuk van 2,5 euro bestellen. Het is een echt collector’s item dat niet mag ontbreken in de collectie van de fervente fans en verzamelaars. De goudkleurige munt is net iets kleiner dan een stuk van 2 euro en is een geldig betaalmiddel in heel België. In totaal komen er maximaal 500.000 Rode Duivels-muntstukken op de markt.

De nieuwe munt is vandaag in Utrecht geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) en heeft een nominale waarde van 2,5 euro. “Het is een officiële betaalmunt. In theorie kan je er dus overal in België mee betalen, maar in praktijk zal dat waarschijnlijk niet snel gebeuren”, vertelt Vincent van Hecke, CEO van de KNM. “Hij is vooral ontwikkeld als verzamelstuk voor de fans van de Rode Duivels en muntverzamelaars.”

Symbool voor de Rode Duivels

Op de voorzijde staat het logo van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en een halve voetbal. Het logo van de Rode Duivels en ‘Rode Duivels’ in vier talen maken het muntstuk compleet. Op de achterzijde staan  alle landen van de Europese Unie, net zoals bij de andere herdenkingsmunten van de Koninklijke Munt van België.

De munt komt in een mooie kaartverpakking, met daarop een foto van het elftal in hun nieuwe uitrusting: de voorzijde met de rode shirts – met onder andere Romelu Lukaku, Thomas Vermaelen en Eden Hazard – en de achterzijde met de gele shirts – met onder andere Axel Witsel, Youri Tielemans en Vincent Kompany. 

Gérard Linard, Voorzitter van de KBVB, reageert enthousiast op dit mooie initiatief: “Onze Bond is bijzonder fier op het ontwerp van deze muntstukken naar het beeld van de Rode Duivels. Naast het geslaagde design, symboliseren deze muntstukken ook de aanzienlijke waarde die de bevolking aan onze spelers hecht. Ik hoop ook dat ze ons tijdens het WK 2018 geluk brengen. Het spreekt voor zich dat een dosis geluk altijd nodig is tijdens zo’n lang tornooi en we hopen dan ook dat het dubbeltje langs onze kant zal vallen om de Belgische kleuren met glans te verdedigen in Rusland.”

Nationale trots

De herdenkingsmunt is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de KNM, de Koninklijke Munt van België (KMB), de KBVB en de Federale Overheidsdienst Financiën. De industriële holding Heylen Group uit Herentals is sinds 2016 eigenaar van de KNM in Utrecht, die begin dit jaar een contract van vier jaar binnenhaalde bij de KMB voor de productie van alle Belgische circulatie- en herdenkingsmunten.

“We zijn enorm verheugd dat we met de KNM de officiële Rode Duivels-munt mogen produceren”, vertelt Wim Heylen, Executive Chairman van Heylen Group. “Het is het eerste vernieuwende product dat in productie gaat na de start van onze samenwerking met de KMB begin dit jaar. We speelden al langer met het idee om zo’n herdenkingsmunt uit te brengen voor onze Rode Duivels en zijn erg blij dat alle betrokken partijen hier nu mee hun schouders onder zetten. Het is een stuk nationale trots die ook onder de bevolking erg leeft en die we nu hebben vereeuwigd in een metalen munt.”

De munt kan enkel besteld worden op herdenkingsmunten.be voor 10 euro. De bestellingen vallen  begin juni in de brievenbus .

Specificaties

  • Metaal: messing
  • Gewicht: 10,50 g
  • Diameter: 25,65 mm
  • Kwaliteit: Brilliant Uncirculated
  • Oplage: maximum 500.000