Ierland - België 0-2

In de eerste wedstrijd op zaterdag was Ierland meteen een stevige tegenstander voor onze U17, als een van de sterkste ploegen uit de kwalificatierondes. Onze jongens begonnen wat nerveus aan de wedstrijd, maar na goed een halfuur zorgde de jarige Sekou Sidibe voor een voorsprong.

De ploeg groeide gestaag in de wedstrijd en na de rust kregen we een echte wedstrijd te zien in Loughborough. Vertessen tikte 12 minuten voor tijd de 0-2 binnen. Zo leverde de eerste wedstrijd meteen drie punten op. Dinsdag speelt onze U17 haar tweede wedstrijd. Bosnië en Herzegovina is dan de tegenstander.

België: Shinton, Lissens, Vandermeulen, Dendoncker, Raskin (c), Vertessen, Suray (OUT 66'), Sidibe, Onana, Persyn, Yayi Mpie (OUT 66')
 
Wisselspelers: Vandevoordt, Masscho, Verschaeren, Lemoine, Sierra, Sardella, Timassi (IN 66'), Doku (IN 66')
 
Doelpunten: 34' Sidibe 0-1, 68' Vertessen 0-2
 
Gele kaarten: 6' Raskin, 83' Sidibe
 
Coach : Thierry Siquet


Sidibe Sekou Belgium goal Under-17


Bosnië-Herzegovina - België 0-4

Rotherham. Dat was de locatie voor de tweede wedstrijd van onze U17. Met zo’n 12.000 zitjes is het stadion van RUFC het grootste van het tornooi. Onze jonge Duivels waren niet bepaald onder de indruk en begonnen sterk aan de wedstrijd. Vertessen tikte de bal een eerste keer in het doel na 17 minuten. Nog voor de rust verdubbele Jamie Yayi Mpie de voorsprong.

In de tweede helft kwamen de U17 heel gretig uit de kleedkamer. Het duurde wel tot de invalbeurt van Lemoine tot er weer gescoord kon worden. De spits van Club Brugge trapte de bal tegen een speler van Bosnië en Herzegovina aan: 0-3. Een minuut voor tijd dook Lemoine opnieuw op voor doel en op aangeven van Vertessen trapte hij de 0-4 in doel.

Door de winst is onze U17 zeker van groepswinst en de kwartfinales!

België: Shinton, Vandermeulen, Lissens, Dendoncker, Masscho, Onana (OUT 74’), Raskin (c), Suray (OUT 64’), Sidibe (OUT 55’), Vertessen, Yayi Mpie

Wisselspelers: Vandevoordt, Persyn, Sardella, Sierra, Timassi, Verschaeren (IN 64’), Doku, Lemoine (IN 55’), Ramazani (IN 74’)  

Doelpunten: 17’ Vertessen 0-1, 29’ Yayi Mpie 0-2, 63’ Lemoine 0-3, 79’ Lemoine 0-4

Gele kaart: 81’ Raskin

Coach : Thierry Siquet


 

België - Denemarken 1-0

De derde en laatste groepswedstrijd tegen de Denen kreeg al snel een verrassende wending. In minuut vier hield Christiansen Largie Ramazani tegen als laatste man, met onmiddelijk rood als resultaat. Onze U17 kregen vleugels en domineerden zowat de hele eerste helft. Na 30’ was het raak: Jérémy Doku scoorde knap na een aanval op de linkerkant.

Denemarken kwam in de tweede helft gemotiveerd uit de kleedkamer. Het wilde nog iets maken van de laatste wedstrijd op dit EK. Onder het oog van een volle tribune kregen zowel de Belgen als de Denen enkele grote kansen, maar er werd niet meer gescoord.

België haalt zo 9 op 9 in groep C. Maandag speelt het de kwartfinale tegen Spanje.

België: Vandevoordt, Masscho (OUT, 52’), Lissens (OUT 52’), Sardella, Persyn, Sierra, Timassi, Verschaeren, Ramazani, Doku, Lemoine

Wisselspelers: Shinton, Dendoncker (IN 52’), Vandermeulen (IN 52’), Onana, Suray, Sidibe, Vertessen, Yayi Mpie

Doelpunt: 30’ Doku 1-0

Coach: Thierry Siquet

België - Spanje 2-1

Spanje was de titelverdediger op het Europees Kampioenschap U17. Op papier dus een heel erg moeilijke tegenstander. Dat bleek ook meteen in de eerste twintig minuten. Spanje koos meteen voor de aanval en kwam na acht minuten op voorsprong via Rodriguez. De Spanjaarden bleven de hele eerste helft sterk, maar toch was de ruststand 0-1.

België kwam heel gretig uit de kleedkamer. Vertessen scoorde al na minder dan een minuut de gelijkmaker, even later scoorde Jamie Yayi Mpie het tweede Belgische doelpunt. De Spaanse doelman trapte de bal tegen Yayi Mpie aan en die vloog ongelukkig in doel. De titelverdediger probeerde nog wel om zich terug in de match te knokken, maar in de tweede helft kon het nooit echt een vuist meer maken.

Onze U17 plaatst zich zo voor de tweede keer in drie jaar tijd voor de halve finales van het EK U17. De tegenstander is Italië, dat klopte Zweden met 1-0.

De match is hier live te volgen en op Canvas vanaf 13:55.

België: Shinton, Lissens, Vandermeulen, Dendoncker (c), Masscho, Onana, Sierra, Suray (OUT 41’), Ramazani (OUT 76’), Yayi Mpie (OUT 82’), Vertessen

Wisselspelers: Vandevoordt, Verschaeren, Lemoine (IN 82’), Sidibe, Sardella, Timassi (IN 41’), Persyn (IN 76’), Doku

Goals: 8’ Rodriguez 0-1, 41’ Vertessen 1-1, 49’ Yayi Mpie 2-1

Gele kaarten: 37’ Onana, 58’ Vertessen, 70’ Ramazani

Coach: Thierry Siquet

Italië - België 2-1

Tegen Italië kregen we bij aanvang hetzelfde scenario als de match tegen Spanje. De eerste helft hadden de Azzurri het overwicht, het scoorde na een goed halfuur via Gyabuaa en ging met die voorsprong rusten.

België schoot opnieuw wakker in de tweede helft. Vertessen scoorde de 1-1, zijn vierde doelpunt van het tornooi. Het leek er sterk op dat de partij op penalties zou eindigen, maar tien minuten voor tijd knalde Vergani uit het niks de bal in de rechterbovenhoek.

Een klap die onze U17 niet meer te boven kwam. Italië gaat dus door naar de finale van het EK U17. Nederland is de tegenstander.

België : Shinton, Lissens, Vandermeulen, Dendoncker, Masscho, Raskin (c),  Sierra (OUT 73’), Onana, Vertessen, Lemoine (OUT 64’), Yayi Mpie

Wisselspelers: Vandevoordt, Verschaeren, Suray, Sidibe, Sardella, Timassi (IN 73’), Ramazani, Persyn, Doku (IN 64’)

Goals: 31’ Gyabuaa 1-0, 58’ Vertessen 1-1, 71’ Vergani 2-1

Gele kaarten: 56’ Raskin, 60’ Gozzi Iweru, 83’ Vandermeulen

Coach: Thierry Siquet

Algemeen

UEFA organiseert jaarlijks een EK voor min-17 jarigen en doet dat ook voor de leeftijdscategorie U19. De kwalificatie verloopt telkens over één seizoen, met een eerste kwalificatieronde bij de start van het voetbaljaar en een eliteronde in het voorjaar. De lichtingen U15 en U16 bereiden zich telkens voor op hun kwalificatiecampagne U17, waarbij U15 voornamelijk een detectieploeg is in functie van de U16 het jaar nadien. Bij de U18 ligt de focus op het te bewandelen pad richting EK U19. Voor U21 vindt om de twee jaar een Europees Kampioenschap plaats.

De lichting-2001 stootte op de eerste EK-kwalificatieronde in oktober na zeges tegen Malta (3-1), Noord-Ierland (3-0) en Zwitserland (0-2) als groepswinnaar door naar de eliteronde in maart. Een gelijkspel (1-1) tegen Cyprus, een nipte nederlaag vs. Zweden (0-1) en een knappe overwinning tegen Kroatië (1-2), organiserend land van de eliteronde, volstonden voor een tweede plaats in de groep en kwalificatie voor het EK.


De doelpunten op weg naar het EK!

Onze jonge Duivels hebben zich zo voor de derde keer in vier jaar tijd geplaatst voor de eindronde van het EK U17! België dingt daardoor als één van de zestien landen mee naar de Europese titel. Bondscoach Thierry Siquet selecteerde 21 spelers (20 + één reservedoelman extra).

Selectie

 • Dendoncker Lars (Club Brugge KV)
 • Doku Jeremy (RSC Anderlecht)
 • Lemoine Gabriel (Club Brugge KV)
 • Lissens Lucas (RSC Anderlecht)
 • Masscho Loïc (RSC Anderlecht)
 • Onana Mvom Amadou (TSG 1899 Hoffenheim, GER)
 • Persyn Tibo (Club Brugge KV)
 • Ramazani Largie (Manchester United FC, ENG)
 • Raskin Nicolas (KAA Gent)
 • Sardella Killian (RSC Anderlecht)
 • Shinton Nick (Club Brugge KV)
 • Sidibe Sekou (PSV Eindhoven, NED)
 • Sierra Elias (KRC Genk)
 • Suray Mathis (RSC Anderlecht)
 • Timassi Halim (RSC Anderlecht)
 • Vandermeulen Siebe (KRC Genk)
 • Vandevoort Maarten (KRC Genk)
 • Vercauteren Rik (RSC Anderlecht) (res)
 • Verschaeren Yari (RSC Anderlecht)
 • Vertessen Yorbe (PSV Eindhoven)
 • Yayi Mpie Jamie (UC Sampdoria, ITA)

Bij de loting op 4 april kwamen Ierland, Bosnië en Herzegovina en Denemarken als tegenstanders uit de bus. De tweede wedstrijd van het tornooi vindt overigens plaats in het stadion waar onze Belgian Red Flames op 8 april 2016 nog 1-1 gelijkspeelden tegen de ‘Lionesses’ op weg naar hun EK 2017.

Geen tv-uitzending

Anders dan de voorbije U17-EK's, is er geen tv-uitzending via Eurosport voorzien. We bieden daarom zelf highlights aan vanuit Engeland, zo snel mogelijk daags na de wedstrijden.

Thierry Siquet

Thierry Siquet: "Kwartfinale is het doel"

Voor bondscoach Thierry Siquet (foto) wordt Engeland zijn tweede EK-deelname. "We hebben met Ierland, Bosnië en Herzegovina en Denemarken een sterke groep. We behoren tot de zestien beste landen van Europa en moeten zeker ook genieten van het EK. Doorstoten naar de kwartfinales is het doel en daarvoor moeten we bij de top-2 van de groep eindigen. Ik nam er ook enkele jongens bij geboren in 2002, waardoor we een jonge groep hebben", blikt de U17-bondscoach vooruit.

Programma

 • Maandag 30 april 2018 (10u00) : samenkomst (Belgian Football Centre, Tubeke)
 • Woensdag 2 mei 2018 (voormiddag) : vertrek naar Engeland
 • Zaterdag 5 mei 2018 (18u45) : Ierland – België (Loughborough University Stadium, Loughborough)
 • Dinsdag 8 mei 2018 (20u00) : Bosnië & Herzegovina - België (Rotherham United Stadium, Rotherham)
 • Vrijdag 11 mei 2018 (14u00) : België - Denemarken (Chesterfield FC Stadium, Chesterfield)

Voor ons land is dit de derde kwalificatie voor een U17-EK in vier jaar tijd. In 2015 haalde de lichting 1998 met bondscoach Bob Browaeys de halve finales op het EK in Bulgarije, met een bronzen medaille op het WK in Chili later dat jaar. In 2016 strandde Thierry Siquet met de generatie 1999 in de kwartfinales. Nu is het dus de beurt aan jongens geboren in 2001.

Aan het EK dit jaar hangt overigens geen WK-kwalificatie vast. Dat is in 2019 wel het geval. De huidige nationale U16 starten in november 2018 hun kwalificatiecampagne voor het EK 2019, met een eerste vierlandentornooi in Moldavië. Ierland organiseert in mei 2019 het Europees Kampioenschap, dat meteen geldt als kwalificatietornooi voor de 2019 FIFA U-17 World Cup. Een overzicht van alle EK U17-deelnames vind je hier.

Staf

 • Siquet Thierry (coach)
 • Penneman David (assistent-coach)
 • Figue Sébastien (GK coach)
 • Govaert Quentin (analyst)
 • Lemmens Karolien (team doctor)
 • Lallemand Thibaut (physio)
 • Jellasics Joris (physio)
 • Erauw Piet (team manager)
 • Thorez Michel (kit manager)
 • De Wilde Filip (observer)
 • Vanwesenbeeck Karel (head of delegation)
 • Boirs Luc (head of delegation)
 • Vanooteghem Jonathan (press officer)

Meer info

U17 selection Euro 2018 Belgium