De UEFA Study Group Scheme is een studieprogramma waar telkens heel wat voetbalbonden samenkomen voor een meerdaagse stage. Telkens rond een welbepaald voetbalthema. 

Delegaties uit Cyprus, Macedonië, Noord-Ierland, Litouwen en San Marino, bestaande uit 'opleiders' (vaak instructeurs genoemd) en verantwoordelijken van kaderopleidingen, hadden van zondag 2 tot donderdag 6 december afspraak in ons Belgian Football Centre?

UEFA Study Group - Belgium 2018Doel?

De doelstelling was te werken aan de interactiviteit. De workshops toonden heel wat voordelen van actief onderwijs. Daarnaast loopt het leerproces vaak vlotter als je zelf de ervaring hebt. 

De opleiders aanwezig in Tubeke leerden via didactisch en interactief materiaal het leeproces van kandidaat-trainers vergemakkelijken. Coaches nemen op hun beurt die interactieve aanpak over en scheppen zo een betere leeromgeving voor jonge spelers.  

Het leerproces bestaat uit drie belangrijke stappen, die alleen centraal stonden in de workshop.

  • ervaring: de deelnemers nieuwe concepten laten ontdekken;
  • theorie: nieuwe concepten of nieuwe kennis wordt afgeleid uit de ervaring (na reflectie);
  • toepassing: het in de praktijk brengen van de aangeleerde kennis, vanuit de theorie naar de praktijk.

Na de theorie en de praktijk is er voor de deelnemers aan de Study Group tijd voor een synthese, waarbij beoordeeld wordt of de competenties exact werden verworven. Deze nieuwe vorm van interactieve methodologie zal op termijn resulteren in efficiëntere opleidingen die zullen leiden tot het ontwikkelen van bepaalde trainerscompetenties. 

Kris Van Der Haegen (Directeur van de Belgische Federale Trainersschool): "Deze week gaf de UEFA Study Group ons een echte opportuniteit om kennis uit te wisselen met heel wat verschillende delegaties. Zo kunnen we alleen maar progressie maken inzake het niveau van onze leermethodes".

UEFA Study Group


De Belgische delegatie.

Kris Van Der Haegen geeft instructies.