Red Flames+ & Plan België

De Red Flames scoren voor meisjesrechten

Vanaf september 2016 gebruiken de Red Flames de kracht van voetbal om te scoren voor het goede doel. Als fervente verdedigers van meisjesrechten steunt de nationale damesploeg kinderrechtenorganisatie Plan België zowel op als naast het veld.

Wie is Plan België?

Plan België is de Belgische tak van Plan International. Sinds 1983 zet Plan langlopende programma’s op in 51 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Samen met de kinderen zelf, hun leerkrachten, ouders en lokale autoriteiten zorgt Plan ervoor dat alle kinderen dezelfde rechten krijgen. Vooral meisjesrechten staan hoog op de agenda. Wanneer meisjes dezelfde kansen krijgen als jongens, investeren zij later in de toekomst van zichzelf, hun gezin en hun land.

In het doorbreken van clichés en discriminatie speelt sport een belangrijk rol. Vooral in een sport zoals voetbal, die vaak enkel is weggelegd voor jongens, kunnen meisjes hun stem laten horen.

Quote Red Flames

“Wij delen dezelfde passie met de meisjes uit de sportprojecten van Plan: voetbal.”

Voetbalprojecten in het Zuiden

Als rolmodel voor andere meisjes steunen de Red Flames de meisjesvoetbalprojecten van Plan in het Zuiden. We willen de jonge talenten laten zien dat ze met de nodige ambitie en moed alles aankunnen.

“Voetbal is een sport voor jongens”. “Meisjes zijn minder sterk”.

Zowel in hier als in het Zuiden krijgen meisjes dagelijks te maken met vooroordelen. Ze staan voor obstakels zoals kindhuwelijken en tienerzwangerschappen en hebben onvoldoende toegang tot kwaliteitsvol onderwijs.

Daarom zet Plan in op voetbal, een sport die meestal enkel weggelegd is voor jongens. In meer dan 20 voetbalprojecten werken meisjes aan hun zelfvertrouwen. Door hun voetbalschoennen aan te trekken, hakken ze clichés in de pan. Meisjes leren dat ze gelijk zijn aan jongens. Een gemengd team is dus van essentieel belang. Want om een halt toe te roepen aan discriminatie, moet iedereen meisjesrechten erkennen en respecteren.

Naast de fysieke trainingen leren ze op een creatieve manier over gelijke rechten en krijgen ze les over het belang van hygiëne en gezonde voeding en de gevaren van HIV/aids.

Vanaf september zetten wij, samen met Plan België, meisjesrechten op nummer één en zorgen we ervoor dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar potentieel te ontwikkelen. Als projectsponsor dragen wij ons steentje bij zodat meisjes overal ter wereld dat opstapje krijgen om hun dromen waar te maken. One team, one goal!

Agenda

15/09 Match Servië – België (TBC)

20/09 Match België – Engeland. Kom supporteren voor onze Red Flames en maak kennis met de voetbalprojecten van Plan.

Meer weten over Plan België?