Red Flames+ & Plan International België

De Red Flames scoren voor meisjesrechten

Sinds september 2016 gebruiken de Belgian Red Flames de kracht van voetbal om te scoren voor meisjesrechten. Als fervente verdedigers van meisjesrechten steunt de nationale damesploeg kinderrechtenorganisatie Plan International België zowel op als naast het veld. Samen zetten we meisjesrechten op nummer één! Als projectsponsor dragen wij ons steentje bij zodat meisjes overal ter wereld dat opstapje krijgen om hun dromen waar te maken. We nemen deel aan de Urban Trails en betrekken onze trouwe supporters bij ons engagement door leuke acties en wedstrijden tijdens de matchen in België.

Ik ben heel trots om met Plan International België te kunnen samenwerken. Het is alsof we er een nieuwe teamgenoot bij hebben. We hebben hetzelfde doel: discriminatie tegen meisjes bestrijden en ervoor zorgen dat meisjes kunnen groeien door de sport, door het voetbal.  - Aline Zeler, kapitein van de Belgian Red Flames

Wie is Plan International België?

Plan International België is een onafhankelijke Belgische ngo, lid van Plan International. Zij verdedigen gelijke rechten voor meisjes en kinderrechten.

Samen met u, zorgt Plan ervoor dat 100 miljoen meisjes de kans krijgen om naar school te gaan of een opleiding te volgen (leren), leiderschapsrollen op te nemen (leiden), zelf keuzes te maken over hun leven en hun lichaam (beslissen), en zichzelf te ontplooien, vrij van geweld (zich ontplooien).

Plan International België geeft kinderen, jongeren en hun gemeenschappen kansen om in te gaan tegen de directe oorzaken van uitsluiting, kwetsbaarheid en discriminatie tegenover meisjes. In het doorbreken van clichés en discriminatie speelt sport een belangrijk rol. Vooral in een sport zoals voetbal, die vaak enkel is weggelegd voor jongens, kunnen meisjes hun stem laten horen.

Quote Julie Biesmans, speelster Belgian Red Flames

“Wij delen dezelfde passie met de meisjes uit de sportprojecten van Plan: voetbal.”

Voetbalprojecten in het Zuiden

Als rolmodel voor andere meisjes steunen de Belgian de Red Flames de meisjesvoetbalprojecten van Plan International België in Benin. We willen de jonge talenten laten zien dat ze met de nodige ambitie en moed alles aankunnen.

“Voetbal is een sport voor jongens”. “Meisjes zijn minder sterk”.

Overal ter wereld krijgen meisjes dagelijks te maken met deze vooroordelen. Ze staan voor obstakels zoals kindhuwelijken en tienerzwangerschappen en hebben onvoldoende toegang tot kwaliteitsvol onderwijs.

Daarom zet Plan International in op voetbal, een sport die meestal enkel weggelegd is voor jongens. In meer dan 20 voetbalprojecten werken meisjes aan hun zelfvertrouwen. Door hun voetbalschoennen aan te trekken, hakken ze clichés in de pan. Meisjes leren dat ze gelijk zijn aan jongens. Een gemengd team is dus van essentieel belang. Want om een halt toe te roepen aan discriminatie, moet iedereen meisjesrechten erkennen en respecteren.

Naast de fysieke trainingen leren ze op een creatieve manier over gelijke rechten en krijgen ze les over het belang van hygiëne en gezonde voeding en de gevaren van HIV/aids.

 

Agenda

Kom mee supporteren en maak kennis met ons goede doel op volgende matchen:

  • 06/04/2018 Match Belgian Red Flames – Portugal
  • 04/09/2018 Match Belgian Red Flames - Italië

Meer weten over Plan België?