Word trainer

Van duiveltjestrainer tot hoofdtrainer in eerste klasse, zonder de keeperstrainers, jeugdcoördinatoren en de trainers van onze zaalvoetballers te vergeten: voor iedereen bestaat er een trainersopleiding! Wie interesse heeft om trainer te worden, kan een opleiding volgen.

In Vlaanderen staat Voetbal Vlaanderen, de Vlaamse vleugel van de KBVB,  in voor het opleiden van voetbaltrainers, technisch verantwoordelijke jeugdopleidingen, keepertrainers en talentscouts. Alle basisopleidingen, van Initiator-Getuigschrift C tot het Trainer A - UEFA A, worden in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool van Sport Vlaanderen (VTS) georganiseerd. Voetbal Vlaanderen is eveneens verantwoordelijk voor de invulling en de organisatie van specifieke opleidingen (keepertrainer, talentscout, technisch verantwoordelijke jeugdopleiding, physical coach, mental coaching,...).

Basisopleidingen

Initiator - Getuigschrift C
(januari 2019 - mei 2019)

 Het beginniveau voor iedereen die nog geen diploma heeft en de trainerscursus veldvoetbal wil starten. Tijdens de opleiding verwerft men de competenties om op een pedagogisch verantwoorde manier kinderen (U6 tem U9) te animeren tijdens voetbaltrainingen en te begeleiden tijdens jeugdwedstrijden  in een niet-competitief kader.

Initiator - Getuigschrift C (Flexibele Trajecten)
(Variabel)

Alle te bereiken doelstellingen en andere modaliteiten zijn dezelfde als die in de andere organisaties Initiator/Getuigschrift C (zie hierboven). Deze formule is gericht op : personen die door omstandigheden zich niet wekelijks kunnen engageren voor de trainersopleiding (bv. tweewekelijkse organisatie) of studenten die in de vakantieperiodes meer tijd hebben.
(maart 2018 - juni 2018)

Door het volgen van deze opleiding leert de cursist in te staan voor het initiëren van beginnende en/of recreatieve G-voetballers (jongeren, adolescenten en volwassenen) op clubniveau, rekening houdend met de ontwikkelingskenmerken van de doelgroep en de ontwikkelingslijn van het voetbal teneinde hen via aangepaste sporttechnische en -tactische trainingssessies leerdoelen te laten bereiken.
 

Instructeur B - Getuigschrift B
(januari 2019 - mei 2019)

Deze cursus bouwt verder op de opleiding Initiator - Getuigschrift C. Tijdens de opleiding verwerft een kandidaat / kandidate de competenties om op een pedagogisch verantwoorde manier een trainingssessie op te maken en deze te begeleiden voor kinderen in de categorieën U10 t.e.m. U12 in een niet-competitief kader.

Trainer B - UEFA B
(september 2019 - mei 2020)

Het beheersen van de pedagogische principes bij het opleiden van jeugdvoetballers en het trainen volwassen amateurvoetballers in een 11v11-omgeving in een competitieve omgeving staat centraal. 

Voortraject Trainer A - UEFA A
(oktober 2018 - mei 2019)

Tijdens het voortraject maakt de kandidaat kennis met de omgeving en de eisen in een Elite Jeugd- en Topamateur-club. De kandidaat leert ook kritisch naar zichzelf kijken en een zelfanalyse maken.

Trainer A (Seniors & Elite Jeugd) - UEFA A Seniors & UEFA A Elite Youth
(september 2017 - mei 2019)

Het trainen en coachen spelers in al zijn facetten bij seniors op het hoogste amateurniveau en het Elite Jeugd niveau (profclubs) staan centraal tijdens deze twee jaar durende opleiding.   


UEFA PRO-diploma
(volgende opleiding maart 2019 - juni 2020)

Tijdens de lessen van het hoogst haalbare diploma, erkend door de UEFA, worden trainers opgeleid voor de hoogste afdeling. De kandidaten dienen te voldoen aan specifieke toelatingsvoorwaarden en worden door de jury geselecteerd.
Geïnteresseerde trainers kunnen hun kandidatuur stellen en hiervoor een formulier aanvragen bij kris.vanderhaegen@footbel.com . Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
 

 

Extra cursussen

Trainer B - UEFA B Traject voor ex-profvoetballers
(februari 2019 - december 2019)

Trainer B/UEFA B-cursus voor (ex-)profvoetballers met voldoende ervaring.

(september 2017 - mei 2019)
 
Deze vervolgopleiding wordt ingericht voor ex-profvoetballers met een Trainer B/UEFA B-diploma.
 
 

Keeperstrainers

Keeperstrainer niveau I
(januari 2019 - mei 2019)

De doelstelling van dit eerste niveau is het aanbieden van een algemene opleiding aan jonge doelmannen zowel op het vlak van hun specifieke individuele kwaliteiten als om te functioneren als ploegmaat in teamverband. 

Keeperstrainer niveau II
(oktober 2018 - januari 2019)

Het aanbieden van een training aan volwassen doelmannen op het vlak van hun specifieke individuele kwaliteiten en het functioneren als ploegmaat in teamverband in een competitief kader, bepalen de inhoud van deze cursus voor mensen die de cursus keeperstrainer niveau I al gevolgd hebben.  

Keeperstrainer niveau III (PRO niveau)
(seizoen 2018-2019)

Aan deze opleiding Doelmannentrainer PRO niveau wordt door UEFA een diploma met bijhorende licentie toegekend (UEFA A GOALKEEPING). Het bereidt de coaches voor om de doelmannen te trainen en te begeleiden in een prof club én om als volwaardig onderdeel van de technische staff de head coach te assisteren.

Deze UEFA licentie voor de doelmannentrainers zal in de toekomst deel uitmaken van de Europese UEFA licentie voorwaarden voor clubs.

 

Physical Coaches

Physical Coach niveau I (jeugd)
(september 2017 - mei 2018)

 In de opleiding ‘physical coach’ niveau 1 leert de trainer/coach hoe we meer ‘voetbal- atleten’ kunnen opleiden vanaf 4 jaar, waarbij het einddoel, het spelen van een ‘voetbal’-wedstrijd centraal staat (het holistisch geïntegreerd en globaal denken).

Physical Coach niveau II (postformatie + seniors)
(september 2017 - mei 2018)

In deze opleiding richten we ons specifiek naar de fysieke individuele en collectieve  begeleiding van volwassen voetballers.

 

Cursussen Coördinatoren

TVJO Amateur - Deel 1
(oktober 2018 - januari 2019)

Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding Amateur: niveau I

TVJO Amateur - Deel 2
(februari 2019 - juni 2019)

Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding Amateur: niveau II

TVJO Elite
(in voorbereiding voor seizoen 2018-2019)

Technisch Verantwoordelijke Jeugdopleiding Elite: niveau III

 

Cursussen Scouts

Talentscout
(maart 2019 - mei 2019)

Voetbaltalent sneller en beter opsporen, zowel op nationaal, provinciaal als regionaal niveau.

 

Cursussen Mental coaching

Mental Coaching - Niveau 1
(oktober 2018 - mei 2019)

Voetballers beter begeleiden op mentaal vlak en meer inzicht verkrijgen in de psychologie van de voetbaltrainer.

Mental Coaching - Niveau 2
(april 2019 - september 2019)

In dit vervolgtraject begeleiden wij u om de opgedane inzichten op vlak van coaching, feedback, motivatie en mentale technieken toe te passen in uw team, op en naast het terrein.

 

Cursussen Letselpreventie

Get Fit 2 Football
(september 2018 - december 2018)

Tijdens een interactieve en praktijkgerichte opleiding diept de deelnemer, onder begeleiding van een expert in letselpreventie, zijn/haar competenties uit in het vertalen van blessurepreventie concepten naar oefenstof op het terrein.

 

Cursussen Videoanalyse

Videoanalist - Basisopleiding
(september 2018 - december 2018)

Een nieuwe opleiding met videoanalyse als focus. Tijdens een praktijkgerichte opleiding verwerft de deelnemer, onder begeleiding van een expert in de videoanalyse, de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de rol van videoanalist te kunnen opnemen tot op het D1 Amateurniveau.

 

Bijscholingen & Workshops

Efficiënt Trainen - Het denkproces
(november 2018 - februari 2019)

De voetbaltrainer leert bepaalde spelprincipes, eigen aan een speelwijze, te vertalen naar oefenstof op het terrein.