Dossier competitievervalsing: de zaak K.S.K.L. Ternat vs. F.C. Ganshoren / speler Lionel De Spiegeleer. CONTROLECOMMISSIE
Dossier competitievervalsing: de zaak K.S.K.L. Ternat vs. F.C. Ganshoren / speler Lionel De Spiegeleer.

Beslissing uitgesproken op de zitting van 28 juni 2013.

(1) Procedure:

Overeenkomstig art. 1742 van het Bondsreglement en met een schrijven van 10 juni 2013, heeft de Bondsprocureur aan de Secretaris-generaal van de K.B.V.B. verzocht het dossier over te maken aan de Controlecommissie wegens poging tot competitievervalsing door F.C. Ganshoren en speler Lionel De Spiegeleer vs. K.S.K.L. Ternat.

Tezelfdertijd werd door de Bondsprocureur verzocht volgende personen op te roepen voor de Controlecommissie:
- als verdachte: - F.C. GANSHOREN (07569)
- speler Lionel DE SPIEGELEER
- als benadeelde: - K.S.K.L. TERNAT (05368)
- als getuige: - Patrick VERLOOY, Ondervoorzitter van de Onderzoekscommissie

De Secretaris-generaal van de K.B.V.B. maakte per brief d.d. 10 juni 2013, waarbij het dossier werd overgemaakt, de zaak aanhangig bij de Controlecommissie;

Betrokkenen werden opgeroepen om voor de Controlecommissie te verschijnen op de zitting van 17 juni 2013;

Door de Controlecommissie, samengesteld uit de heren Johan CLAES, Voorzitter, Christophe BEDORET, Guido KRIEKEN, Marc CLICTEUR, André RICHARD, Michel DEMARS, Stéphane VANDOOREN, Marc MATTELET, Leden, en Toon VALGAEREN, Secretaris, werden aanhoord;

De Bondsprocureur van de K.B.V.B. werd gehoord in diens requisitoor;

Betrokkenen waren allen ter zitting aanwezig en werden gehoord;

Meester J. MAESCHALCK gehoord als raadsman van speler L. DE SPIEGELEER;

De benadeelden stelden géén vordering;

Het reglement van de K.B.V.B. werd tijdens de procedure toegepast;

(2) Voorwerp van de vervolging en feiten:

Het dossier betreft een klacht van K.S.K.L. Ternat tegen F.C. Ganshoren (IV Nat. B), dat bij de contractsluiting met speler Lionel DE SPIEGELEER, in de tweede helft van het seizoen 2012-2013 voor K.S.K.L. Ternat uitkomend, maar volgend seizoen voor F.C. Ganshoren, door zijn toekomstige club bij de speler werd op aangedrongen om niet deel te nemen aan de wedstrijd F.C. Ganshoren - K.S.K.L. Ternat van 21 april 2013 (uitslag 0-0). K.S.K.L. Ternat is van oordeel dat het door de tussenkomst van F.C. Ganshoren verzwakt aan de aftrap is verschenen.

Aan verdachten worden feiten ten laste gelegd die worden gekwalificeerd als een poging tot competitievervalsing:

- F.C. Ganshoren (07569) wegens het plegen van een inbreuk op artikel 2008.1.11 te Ganshoren en Ternat tussen 1 april 2013 en 22 april 2013. De club maakte zich namelijk schuldig aan een daad van competitievervalsing door, in de loop van het seizoen, en kort voor de wedstrijd F.C. Ganshoren - K.S.K.L. Ternat, met een speler van K.S.K.L. Ternat, met name Lionel DE SPIEGELEER, contractonderhandelingen te hebben opgestart en betrokken speler vastgelegd te hebben voor het volgende seizoen, terwijl op 21 april 2013 tegen zijn huidige ploeg nog diende gespeeld te worden in de competitie.

- speler Lionel DE SPIEGELEER wegens zich schuldig gemaakt te hebben, tussen 1 april 2013 en 22 april 2013, aan een daad van competitievervalsing door als speler van K.S.K.L. Ternat tijdens de lopende competitie contractbesprekingen te hebben aangegaan en afgerond met F.C. Ganshoren vóór de competitiewedstrijd F.C. Ganshoren - K.S.K.L. Ternat waarbij hij diende te spelen voor K.S.K.L. Ternat terwijl hij wist dat volgend seizoen F.C. Ganshoren zijn club zou zijn.

Op te merken valt dat daar waar speler DE SPIEGELEER voor de Onderzoekscommissie nog op 6 juni 2013 verklaarde “een tweetal weken voor de wedstrijd F.C. Ganshoren - K.S.K.L. Ternat heb ik bij F.C. Ganshoren een contract afgesloten“, de heer Robert ECKER, gerechtigd correspondent van F.C. GANSHOREN – op uitdrukkelijk verzoek van de Controlecommissie – ter zitting van 17 juni 2013 een contract met Lionel DE SPIEGELEER in kopie neerlegt, gedateerd op 21 mei 2013. De wedstrijd werd gespeeld op 21 april 2013.
Het contract van speler DE SPIEGELEER met K.S.K.L. TERNAT dateerde van 27 december 2012.

(3) In rechte/bestraffing:

Uit het aan de Controlecommissie overgemaakt dossier en de verklaringen ter zitting kan niet anders dan besloten worden dan dat de ten laste gelegde feiten gepleegd werden;

Zij kunnen inderdaad niet betwist worden;

Ten opzichte van de club F.C. Ganshoren

Het was voor de club F.C. Ganshoren op basis van artikel 909.232 verboden met een speler, in casu DE SPIEGELEER, onderhandelingen aan te vatten zonder toestemming van de club K.S.K.L. Ternat waarbij hij op dat moment een contract van betaalde sportbeoefenaar had.

Het is voor de club F.C. Ganshoren duidelijk dat zij kennis had dat het om een speler ging die een contract van betaalde sportbeoefenaar afgesloten had met K.S.K.L. Ternat, aangezien uit de verklaringen ter zitting gebleken is dat zij ook in december 2012 de betrokken speler contacteerde omtrent een mogelijke overgang, en zich op dat moment ook bewust was van het feit dat de overgang maar kon gerealiseerd worden mits het voorleggen van een contract van betaalde sportbeoefenaar.

Uit de verklaringen van de speler DE SPIEGELEER blijkt dat de vertegenwoordiger van de club F.C. Ganshoren naar aanleiding van contractbesprekingen met het oog op een mogelijke overgang voor het seizoen 2013-2014 hem gevraagd heeft niet aan de onderlinge confrontatie van 21 april deel te nemen of een kwetsuur te veinzen.

Uit voorgaande blijkt dat de club zich ervan bewust was dat het, zonder de intentie expliciet uit te spreken, op die manier daden van competitievervalsing te plegen.

Ten opzichte van de speler DE SPIEGELEER:

De speler begon met de club F.C. Ganshoren te onderhandelen zonder van zijn huidige club een duidelijk antwoord te hebben op de vraag of een contractverlenging tot de mogelijkheden behoorde enerzijds, en, of hij in het geval van een afwijzing van contractverlenging de toestemming kreeg om met (een) andere club(s) te onderhandelen.

Na de contractbespreking in april 2013 bleek uit de eerste reacties van de speler ten opzichte van de technische staf van K.S.K. L. Ternat dat hij door de vertegenwoordiger van de club F.C. Ganshoren aangeraden werd om aan de onderlinge confrontatie tussen de clubs niet aan de wedstrijd deel te nemen en eventueel een kwetsuur te veinzen.

Het wijzigen van deze reactie tegenover de leden van de Onderzoekscommissie is voor de Controlecommissie het overduidelijk bewijs dat hij zich ondertussen bewust geworden was van het feit dat hij met deze contractbesprekingen op dit cruciaal moment in een moeilijke situatie terecht gekomen was.

Voor de speler stond het onmiskenbaar vast dat hij wist dat de onderlinge confrontatie tussen de clubs F.C. Ganshoren en K.S.K.L. Ternat in de loop van de maand april nog geprogrammeerd stond.

De door de speler op de zitting van de Controlecommissie ingebrachte argumenten als zou K.S.K.L. Ternat in de eerste weken van april een inhaalmanoeuvre gemaakt hebben ten opzichte van F.C. Ganshoren houden geen steek, aangezien beide clubs in de aan de onderlinge confrontatie voorafgaande drie wedstrijden precies even veel punten behaalden.

Straf t.a.v. de club F.C. Ganshoren:
Voor wat betreft de bestraffing dient verwezen te worden naar art. 2008.211 (degradatie), art. 2008.213 (boete) en art. 2008.214 (puntenhandicap).

Straf t.a.v. speler Lionel DE SPIEGELEER:
Voor wat betreft de bestraffing dient verwezen te worden naar art. 2008.221 (schorsing).

In deze zaak stelt de Controlecommissie, zowel in hoofde van de club F.C. GANSHOREN, als in hoofde van speler L. DE SPIEGELEER, een verregaande vorm van ongegeneerdheid en een totaal gebrek aan respect vast zowel ten opzichte van het Bondsreglement én de Bondsinstanties, als ten opzichte van gesloten contracten (“pacta sunt servanda”) en de uitvoering te goeder trouw ervan;

De Controlecommissie wijst ten overvloedigen titel trouwens naar art. 2006.11 dat zegt dat als competitievervalsing wordt beschouwd “elke poging tot of daad die erin bestaat of ertoe strekt een wedstrijd, een kampioenschap of enig andere officiële competitie te beïnvloeden of te vervalsen, alsmede elke vorm van verlenen van medewerking hierbij”.

Overeenkomstig artikel 2008.23° dienen “alle kosten gemaakt in het kader van het onderzoek en voorgeschoten door de K.B.V.B.” op zowel de club als de speler verhaald te kunnen worden;

OM DEZE REDENEN,
DE CONTROLECOMMISSIE

Rechtdoende op tegenspraak;

Verklaart de tenlastelegging bewezen;

Voor wat betreft de club F.C. GANSHOREN:
Veroordeelt de club tot degradatie naar de onmiddellijk lagere afdeling (art. 2008.211)
Legt aan de club een boete op van 1.550,00 € (art. 2008.213)
Legt aan de club een puntenhandicap op van 6 punten, gelijkmatig te verdelen over de drie periodes (art. 2008.214)

Voor wat betreft de speler Lionel DE SPIEGELEER:
Bestraft de speler met de minimumschorsing van één jaar (art. 2008.221), met onmiddellijke ingang.

Veroordeelt de club F.C. GANSHOREN en speler Lionel DE SPIEGELEER tot alle kosten gemaakt in het kader van het onderzoek en voorgeschoten door de K.B.V.B., solidair en in solidum (art. 2008.23)

Onderhavige beslissing werd genomen door de Controlecommissie op vrijdag 28 juni 2013;

De Controlecommissie samengesteld zijnde uit:
De Voorzitter Johan CLAES, lid Marc CLICTEUR, en de Secretaris Toon VALGAEREN.